<$Blog
Uzun zamandan beri bloguma eklemeyi düşündüğüm anneannemin memleketi Safranbolu’nun meşhur “çıraklar çöreği”. Yapması biraz zahmetli ama gerçekten harika bir lezzet.*Yapılış resimleri için teyzem Merve'ye teşekkür ederim.
Un, tuz, yaş maya ve su ile kulak memesi yumuşaklığında bir hamur tutun. Bu hamurun miktarı, tepsinizin büyüklüğüne göre otuz tane yufka açacak kadar olmalıdır.
1. Otuz tane pazı hazırlayın
2. Bunları tek tek yufka halinde açın.
3. Yağladığınız tepsiye birinci yufkayı serip üzerine erimiş tereyağını sürün ve kırık ceviz içi serpin. Üzerine ikinci yufkayı serin ve üzerine tekrar tereyağı sürüp, ceviz serpin. Bu işlemi otuz yufka bitene kadar tekrarlayın. En üstteki yufkaya sadece tereyağ sürün.
4. Bu kat kat hamurun bir kenarını tepsinin ortasına doğru katlayıp bastırın.
5. Sağ ve sol kenarını da ortaya doğru katlayıp bastırın.
6. Son kenarı da ortaya doğru katlayıp bastırın.
7. Pişireceğiniz tepsiyi yağlayın.
8. Yağlanan tepsiye aldığınız hamuru yumruk ve parmaklarınızla bastırarak tepsiye yayılmasını sağlayın. Parmak izleriniz hamurun üzerinde belirgin olursa piştiği zaman hoş bir görünüm oluyor.
9. Üzeri kızarana kadar fırında pişirip istediğiniz şekilde dilimledikten sonra sıcak sıcak servis edin.
<$Blog10nts:
<$Blogbu ne kadar guzel bir sey boyle! hic duymamistim, cok sagol paylastigin icin.
<$BlogEminim tadıda görüntüsü kadar güzeldir,eline sağlık...
<$BlogMelda çok güzel bir tarif; görünüşü de muhteşem. Ellerinize sağlık...
<$BlogCok zahmetli gibi görünsede görüntüsü muhtesem. Yapanlarin ellerine saglik! :)
<$BlogMerhaba Melda,
Gerçekten hoş ve değişik bir tarif yalnız bir sorum var.Acaba hamuru yoğurduktan sonra mayalamak için bekletiyormuyuz veya hazırladıktan sonra tepside mayalıyormuyuz?Ellerinize sağlık
<$BlogTeşekkürler.
Hamurun mayalanması için hiç beklemeye gerek yok, hazırlanıp hemen fırına veriliyor.
<$BlogYas maya bulamazsak kuru maya olurmu? gorunusu muhtesem,tadida oyle olmali
<$Blogçok muhteşem bir lezzet.o annecigin ellerinden öperiz biz burdan.canım benim kimbilir ne de yorulmuştur..gerçekten enteresan bir tarif,paylaşımların için tekrar tekrar teşekkürler.
sevgiler
damak tadı
<$Blogarkadaşlar merhaba
bu çörekler için her yıl düzenlenen şenlikler bile mevcuttur. her yıl 8. ayın 2 hafta sı şenlikler düzenlenir.herkesi bekleriz ve tarifi veren arkadaşımızada teşkkür ediyorum
<$Blogbu çörek safranbolu`nun çıraklar köyüne özgü bir çörektir her sene ağustos ayının 11inde çıraklar çöreği şenlikleri olur.
bu senede çok güzel oldu katılım da oldukça fazlaydı ayrıca güreşler oluyor çörek birincisi seçiliyor ve hediyeler veriliyor çörek ağası seçiliyor.çöreğimizi çok güzel tarif etmişiniz ellerinize sağlık sağolun
Yorum Gönder Yorumlarınızı Yemekzevki.net üzerinden yapabilirsiniz.
Tahiroglu