<$Blog
İki tepsilik ölçü ye göre; 2 su bardağı su, 1 tatlı kaşığı tuz, 1 yumurta ve aldığı kadar un ile mantı hamuru gibi bir hamur yoğurulur. Hamur 4 bezeye ayrılır ve yarım saat dinlendirilir. Bezenin biri börek yufkası kadar ince açılır. Yağla iyice akıcı kıvama getirilen haşhaş yufkanın her tarafına sürülüp şekildeki gibi katlanır. Sonra ikinci yufka açılır, haşhaşı sürülür, bohça haline getirilen diğer yufka ortasına konulur, tekrar bohça yapılır. Geriye kalan diğer iki yufkada da bu işlem tekrarlanır. Böylece iki tane çiftli bohça elde edilir. Bunlar 9'a veya 12'ye kareler halinde kesilir. Merdaneyle açılıp içine hazırladığımız mercimekli iç* konur ve şekildeki gibi kapanır. Kızgın fırında güzelce pişirilir.
İstenirse peynirli harç konur, kenarları pide gibi kıvrılır, bunun adı da Afyon'da ağzı açıktır.
*İç malzemesi için;
İki su bardağı yeşil mercimek , üzerini iki parmak geçecek kadar suyla haşlanır iyice pişince tuz ve kara biber eklenir.
<$Blog12nts:
<$BlogMelda, harika aciklamissin resimlerle. Bu boregi daha once Emel'in Yemek Gunlugu'ndeki tarifiyle hazir yufkadan yapmistim ve cok guzel olmustu. Ama elde acarak daha da guzel olabileceginden umitliyim. Ilk firsatta deneyip Afyon'lu arkadaslarimi sasirtacagim. Tesekkurler.
<$BlogAhh,ahhh, bir zamanlar bükme yemediğim gün yoktu. "Hala" eski günleri hatırlattı sağolsun...
Ne kadar güzel olduğunu yemedikçe anlayamazsınız.
<$BlogOlağanüstü, muhteşem.. Halanızın ellerine sağlık. Muhakkak denemem lazım..
<$BlogCok güzel keske uzanip birtane alabilsem:)halanin ellerine saglik cok lezzetli görünüyor eminim tadida öyledir mutlaka denemeliyim..
<$BlogUzun zamandır sesin çıkmıyordu, dönüşün muhteşem oldu Meldacığım :)
Gerçekten nefis görünüyor,ellerinize kollarınıza sağlık.
Afiyetle...
Ayşegül
<$Blogmeldacım bu benim anneannemin de meşhur böreğiydi. bu yüzden eskişehirde yapıldığını sanıyordum. afyon eskişehir yakın zaten. müthiş güzel bi börek, bunu yiyip beğenmeyenine henüz rastlamadım. bendeki tarifte mayalı hamurdan yapılıyordu bu tarif. haşhaşım yeni geldi, en kısa sürede deneyeceğim ben de yapmayı....
tarifler çok güzel
kolay gelsin
munibe
<$Blogyeşil mercimek ve haşhaş dünyada en çok sevdiğim şeylerden ikisi. çok teşekkürler bu tarifi paylaştığın için.
zemberek
<$Bloggülnihalciğim, ellerine saglık harika görünüyor.ellerini görünce oklda ellerin buz gibi der benimkileri ısıtırdın ,gene yapsana :))) Meldacım sana da teşekkürler.....
<$BlogMerhaba Melda,
Cumartesi akşamı bu böreği yaptım. Pazar sabahı kalka kalkmaz fırına attım ve kahvaltıda yedik. Çok beğendik, haşhaşın kokusu bu kadar evin içine dağılacağını tahmin edemezdim ama harikaydı.Fakat bir kaç sorum olacak. Arada katı yağ koymadım, sadece sıvıyağ ile inceltilmiş haşhaşı sürdüm. Yediğimizde kıyır kıyırdı fakat katları tam belli değildi. Acaba katı yağ koymadığımdan, yoksa sıvıyağ az mı geldi, yoksa yufkalarım çok ince oldukları için mi? Birde böreklerin üzerine bir şey sürmediğim için parlaklık falan yoktu, ne sürüyorsun?
<$BlogBir Afyonlu olarak gurbet elde icimi sizlattiniz:((ellerinize saglik.Anacigim guzel yapar sanirim en son 2 yil once yemistim...sevgilerimle
<$BlogAllahim o nasil bir lezzet nasil bi tattir...
hayatimda yediğim ve tadi damagimda kalan ve hatırladikca hala "agzimin suları akmak" deyimini bizzat gerceklestiren sey...
uzun zaman sonra tarifine burda restlamak guzel oldu..hemen yaptiricam anneme:)
tesekkurler...
<$Blogbende yaptım ama sonuc husran.resımdekı gıbı olmadı yanı kat kat olmadı.neden aceba .cevap yazarsan sevınırım melda.
Yorum Gönder Yorumlarınızı Yemekzevki.net üzerinden yapabilirsiniz.
Tahiroglu