<body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/platform.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d12667383\x26blogName\x3dYemek+Zevki\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_BLOGSPOT\x26navbarType\x3dTAN\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttps://yemekzevki.blogspot.com/search\x26blogLocale\x3dtr_TR\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://yemekzevki.blogspot.com/\x26vt\x3d8902545575044800413', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>

YENİ ADRESİMİZ: yemekzevki.net. 10 saniye içinde yönlenmezseniz tıklayınız.
<$Blog9.14.2006

<$Blog

Bükme; buram buram haşhaş kokan çıtır çıtır bir Afyon böreğidir. Rahmetli babaannemin elinden yerdim şimdi de halam yapıyor. En son yaptığında haşhaşı ezilmiş haliyle bulamayıp tohumlarını kavurup, dövüp öyle yaptı ama esası macun gibi ezilmiş haliyle yapılanıdır.



İki tepsilik ölçü ye göre; 2 su bardağı su, 1 tatlı kaşığı tuz, 1 yumurta ve aldığı kadar un ile mantı hamuru gibi bir hamur yoğurulur. Hamur 4 bezeye ayrılır ve yarım saat dinlendirilir. Bezenin biri börek yufkası kadar ince açılır. Yağla iyice akıcı kıvama getirilen haşhaş yufkanın her tarafına sürülüp şekildeki gibi katlanır. Sonra ikinci yufka açılır, haşhaşı sürülür, bohça haline getirilen diğer yufka ortasına konulur, tekrar bohça yapılır. Geriye kalan diğer iki yufkada da bu işlem tekrarlanır. Böylece iki tane çiftli bohça elde edilir. Bunlar 9'a veya 12'ye kareler halinde kesilir. Merdaneyle açılıp içine hazırladığımız mercimekli iç* konur ve şekildeki gibi kapanır. Kızgın fırında güzelce pişirilir.

İstenirse peynirli harç konur, kenarları pide gibi kıvrılır, bunun adı da Afyon'da ağzı açıktır.

*İç malzemesi için;
İki su bardağı yeşil mercimek , üzerini iki parmak geçecek kadar suyla haşlanır iyice pişince tuz ve kara biber eklenir.






<$Blog12nts:

Anonymous Adsız..

<$BlogMelda, harika aciklamissin resimlerle. Bu boregi daha once Emel'in Yemek Gunlugu'ndeki tarifiyle hazir yufkadan yapmistim ve cok guzel olmustu. Ama elde acarak daha da guzel olabileceginden umitliyim. Ilk firsatta deneyip Afyon'lu arkadaslarimi sasirtacagim. Tesekkurler.

<$BlogPerşembe, 14 Eylül, 2006 <$Blog 
Anonymous Adsız..

<$BlogAhh,ahhh, bir zamanlar bükme yemediğim gün yoktu. "Hala" eski günleri hatırlattı sağolsun...
Ne kadar güzel olduğunu yemedikçe anlayamazsınız.

<$BlogPerşembe, 14 Eylül, 2006 <$Blog 
Anonymous Adsız..

<$BlogOlağanüstü, muhteşem.. Halanızın ellerine sağlık. Muhakkak denemem lazım..

<$BlogCuma, 15 Eylül, 2006 <$Blog 
Blogger elcinin_mutfagi..

<$BlogCok güzel keske uzanip birtane alabilsem:)halanin ellerine saglik cok lezzetli görünüyor eminim tadida öyledir mutlaka denemeliyim..

<$BlogCuma, 15 Eylül, 2006 <$Blog 
Anonymous Adsız..

<$BlogUzun zamandır sesin çıkmıyordu, dönüşün muhteşem oldu Meldacığım :)

Gerçekten nefis görünüyor,ellerinize kollarınıza sağlık.

Afiyetle...

Ayşegül

<$BlogCuma, 15 Eylül, 2006 <$Blog 
Anonymous Adsız..

<$Blogmeldacım bu benim anneannemin de meşhur böreğiydi. bu yüzden eskişehirde yapıldığını sanıyordum. afyon eskişehir yakın zaten. müthiş güzel bi börek, bunu yiyip beğenmeyenine henüz rastlamadım. bendeki tarifte mayalı hamurdan yapılıyordu bu tarif. haşhaşım yeni geldi, en kısa sürede deneyeceğim ben de yapmayı....

tarifler çok güzel
kolay gelsin
munibe

<$BlogÇarşamba, 20 Eylül, 2006 <$Blog 
Anonymous Adsız..

<$Blogyeşil mercimek ve haşhaş dünyada en çok sevdiğim şeylerden ikisi. çok teşekkürler bu tarifi paylaştığın için.

zemberek

<$BlogCumartesi, 07 Ekim, 2006 <$Blog 
Anonymous Adsız..

<$Bloggülnihalciğim, ellerine saglık harika görünüyor.ellerini görünce oklda ellerin buz gibi der benimkileri ısıtırdın ,gene yapsana :))) Meldacım sana da teşekkürler.....

<$BlogCuma, 13 Ekim, 2006 <$Blog 
Anonymous Adsız..

<$BlogMerhaba Melda,
Cumartesi akşamı bu böreği yaptım. Pazar sabahı kalka kalkmaz fırına attım ve kahvaltıda yedik. Çok beğendik, haşhaşın kokusu bu kadar evin içine dağılacağını tahmin edemezdim ama harikaydı.Fakat bir kaç sorum olacak. Arada katı yağ koymadım, sadece sıvıyağ ile inceltilmiş haşhaşı sürdüm. Yediğimizde kıyır kıyırdı fakat katları tam belli değildi. Acaba katı yağ koymadığımdan, yoksa sıvıyağ az mı geldi, yoksa yufkalarım çok ince oldukları için mi? Birde böreklerin üzerine bir şey sürmediğim için parlaklık falan yoktu, ne sürüyorsun?

<$BlogPazartesi, 06 Kasım, 2006 <$Blog 
Blogger Unknown..

<$BlogBir Afyonlu olarak gurbet elde icimi sizlattiniz:((ellerinize saglik.Anacigim guzel yapar sanirim en son 2 yil once yemistim...sevgilerimle

<$BlogCumartesi, 18 Kasım, 2006 <$Blog 
Anonymous Adsız..

<$BlogAllahim o nasil bir lezzet nasil bi tattir...
hayatimda yediğim ve tadi damagimda kalan ve hatırladikca hala "agzimin suları akmak" deyimini bizzat gerceklestiren sey...
uzun zaman sonra tarifine burda restlamak guzel oldu..hemen yaptiricam anneme:)
tesekkurler...

<$BlogCumartesi, 09 Aralık, 2006 <$Blog 
Anonymous Adsız..

<$Blogbende yaptım ama sonuc husran.resımdekı gıbı olmadı yanı kat kat olmadı.neden aceba .cevap yazarsan sevınırım melda.

<$BlogCumartesi, 13 Ocak, 2007 <$Blog 

Yorum Gönder Yorumlarınızı Yemekzevki.net üzerinden yapabilirsiniz.

BU SİTEDEKİ TARİFLERİN VE FOTOĞRAFLARIN İZİNSİZ KULLANIMI YASAKTIR.

Tahiroglu
 

zeytinyağlı enginar kayısılı salata kandil simidi telşehriyeli salata amerikansalatalı domates patlıcanlı biber çıraklar çöreği biber turşusu hasanpaşa köftesi yaprak sarma zeytinyağlı fasulye su böreği